Voor je kind:
wat kun je doen met geld?

muis-wit

Geld is overal om ons heen. We kopen er eten, kleding en heel veel andere spullen van. Bij elk gezin komt geld binnen – meestal door te werken – en in elk gezin wordt geld uitgegeven. We kiezen zelf waar we het beschikbare geld aan uitgeven.

 

bolletjes1

bolletjes2

Sparen voor later.

Dat geldt ook voor jou, als je zakgeld hebt of voor je verjaardag geld hebt gekregen. Meestal geven we niet al het geld uit dat we hebben, we zetten ook een deel opzij. Je kunt je geld natuurlijk uitgeven door dingen te kopen die je graag wilt hebben, maar je kunt er ook voor kiezen om geld opzij te zetten voor later. Dat kan met sparen en met beleggen. Je kunt je spaargeld in een spaarpot doen. En je kunt sparen op een spaarrekening bij de bank. Je gespaarde geld komt dan op je eigen rekening te staan. Over het geld op je spaarrekening krijg je extra geld. Dat noemen we rente.

 

bolletjes1

bolletjes2

Beleggen voor later.

Naast sparen kun je ook op een andere manier geld opzij zetten en dat is beleggen. Beleggen is het investeren van je geld met als doel om er in de toekomst meer geld voor terug te krijgen. Met beleggen kun je profiteren van de economie en van bedrijven die het goed doen. Je loopt wel meer risico, want je kunt (een deel van) je geld kwijt raken. Want soms gebeuren er ook dingen in de wereld die invloed hebben op de economie en op de waarde van bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de verkiezing van een nieuwe president, de introductie van de iPhone of de opkomst van Facebook en Instagram.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn